Alles wat u moet weten over onderhoud

Ja, ik wil voorzetramen van ISOGLAS

Wilt u meer wooncomfort en lagere stookkosten, zonder uw authentieke kozijnen te beschadigen? De voor- en achterzetramen van ISOGLAS bieden de perfecte oplossing! Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Achterzetramen

De terminologie rond voorzetramen kan verwarrend zijn. Het nieuwe raam wordt immers altijd ‘voor’ het bestaande raam geplaatst – in principe is ieder raam in deze categorie een ‘voorzetraam’. Toch is dit een onhandige manier van spreken. Voorzetbeglazing kan immers zowel binnen als buiten worden gemonteerd. Om verwarring te voorkomen wordt daarom onderscheid gemaakt tussen voorzetramen en achterzetramen. Hierbij is de buitenzijde van het pand de ‘voorzijde’ – een aanvullend raam aan deze kant van de gevel wordt daarom een voorzetraam genoemd. Worden de ramen aan de binnenzijde van het pand gemonteerd, dan spreekt men van achterzetramen.

ISOGLAS levert zowel voor- als achterzetramen voor verschillende toepassingsgebieden. Wilt u weten welke ramen voor uw pand het beste geschikt zijn? ISOGLAS legt het uit.

Wanneer gebruikt men achterzetramen?

De Nederlandse Monumentenzorg kan panden op basis van hun uiterlijk of historische waarde aanmerken als monumentale panden. Het voortbestaan van dergelijke gebouwen valt dan onder het algemeen belang, en bepaalde aanpassingen aan het pand zijn vanaf dat moment niet meer toegestaan. Voor de eigenaar van het pand betekent dit dat ramen en glaspartijen ongewijzigd moeten blijven, en in sommige gevallen ook niet mogen worden afgedekt met voorzetramen.

Vooral bij oudere panden kan dit betekenen dat de energiekosten van het pand fors zijn. De staat betaalt hier helaas niet aan mee. Gelukkig kan men in deze gevallen achterzetramen gebruiken om toch voor afdoende isolatie te zorgen. Achterzetramen worden immers aan de binnenzijde van het pand tegen de ruiten bevestigd. Omdat ze hierdoor niet vanaf de straatkant zichtbaar zijn is deze oplossing onder de Nederlandse wet gewoon toegestaan.

Montage van achterzetramen

Bij de montage van achterzetramen geldt, net als bij voorzetramen, dat de sponning van het bestaande raam niet aangepast of verwijderd hoeft te worden. Is de beschikbare ruimte eenmaal zorgvuldig opgemeten, dan worden de achterzetramen op maat gemaakt en van binnen af tegen de oorspronkelijke beglazing gemonteerd. Hierbij kan gekozen worden voor vaste achterzetramen of ramen met een scharnierconstructie. Deze laatste variant heeft het voordeel dat het pand alsnog eenvoudig geventileerd kan worden.

De belangrijkste afwegingen bij het kiezen voor achterzetramen zijn dus de wettelijke status van het huis en het beoogde doel. ISOGLAS kan u hierin uitgebreid adviseren – van thermische isolatie tot inbraakpreventie, u krijgt bij ons altijd een glasheldere uitleg.

Ja, ik wil voorzetramen van ISOGLAS

Stel hier uw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.